Четвер
28.03.2024
20:11
Ви увійшли як Гість
Група "Гості"
RSS
 
РОМАНІВСЬКИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ДЛЯ СІМ'Ї, ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ
Головна РеєстраціяВхід
»
РОМАНІВСЬКИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ
Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 46

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2012 » Березень » 21 » «Шкідливі звички ціною життя!»
09:30
«Шкідливі звички ціною життя!»

Щороку районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводиться обласна акція «Ехо», спрямована на профілактику негативних явищ в дитячому та молодіжному середовищі. На сьогодні в Україні спостерігається кризова ситуація із здоров’ям підлітків та молоді. Відмічається зростання хвороб, які передаються статевим шляхом, у тому числі ВІЛ.

                Наші залежності насправді можна розділити на  три групи:

                Перша – психічний автоматизм, тобто несвідомо повторювані дії. Їх мета – заспокоїти нерви. Головне, щоб вони не закріпилися на м’язовому рівні, непомітно ставши поганою і дратівливою для всіх звичкою.

Як боротися? Замінюйте несвідомі рухи усвідомленими – в’яжіть, перебирайте чотки, збирайте пазли.

                Другий рід поганих звичок – манії. Їх витоки лежать в людському прагненні до відчуття комфорту, благополуччя і безпеки. Ми бажаємо отримати це будь-яким способом. А бажано швидким і доступним. Якщо не вистачає турботи і тепла, ми не відправимося відігрівати відношення до близьких, простіше душевно погріти себе новою кофтиною.  На цьому і грає сучасна реклама: нескінченні салогани пропонують купити і тим самим зробити себе щасливим. І споживач поспішає в найближчий магазин, щоб замінити плотський обмін товарно-грошовим…

                Останній рід наших напастей – залежності. Зі всіх патологічних залежностей з великим відривом  лідирує куріння. За ним слідують алкоголізм і наркоманія. Правда і ті, хто не може заснути без пігулки снодійного, а ранок не мислить без чашки кави, теж далеко не пішли. Такі пристрасті до допінгу і релаксантів слід вважати шкідливими звичками тільки до тих пір, поки залежність тільки психологічна. Якщо ж ви, допустимий, відчуваєте себе погано і стомлено, не отримавши порцію кофеїну, то це залежність вже фізична.  

                Наркоманія – це тотальна (тобто що зачіпає всі сторони внутрішнього світу, відносин з іншими людьми і способів існування) поразка особи, що до того ж в більшості випадків супроводжується ускладненнями з боку фізичного здоров’я. Це означає, що людина, що йде по  шляху наркомана, поступово знищує свої кращі етичні якості; стає психічно не цілком нормальним; втрачає друзів, потім сім’ю; не може придбати професію або забуває ту, якою раніше володів; залишається без роботи; залучається до злочинного середовища; приносить безодню нещасть собі і що оточує і , нарешті, поволі і вірно руйнує своє особисте тіло.

                В Романівському районі налічується 11 наркозалежних осіб, споживачів ін’єкційних наркотиків – 9 осіб. Цифра вельми не втішна для жителів нашого району.    

                Алкоголізм також став серед індустріально розвинених націй проблемою номер один. Особливо збільшилося останніми роками число алкоголіків серед молоді і жінок. Алкоголь є улюбленим і в суспільному сенсі найчастіше допустимим наркотичним засобом. Алкоголізм – це серйозне психофізіологічне захворювання, під час якого хворий проходить різні стадії, що викликають все велику фізіологічну і психічну залежність. Алкоголь в помірних дозах надає збудливу дію, тоді як «его» відчуває вседозволеність, а соціальні обмеження декілька втрачають при цьому свій стримуючий вплив. Це часто супроводжується відчуттям легкості в розмові, недоступної в тверезому стані. Але вся заковика в тому, що, як показують спостереження, цей короткочасний ефект супроводжується частковою втратою свідомості, обмеженням здатності відповідати на соціальні сигнали, а також інфантильною регресією, супроводжуваною втратою сексуальної здатності, загального рухового контролю і услід за тим – втратою відчуття власної гідності. Пристрасть до алкоголю викликає сильну деградацію особи і різні захворювання організму.

                В запалі боротьби з наркоманією тема алкогольної залежності якось відійшла на другий план. А широка реклама пива, проте, робить свою справу. Пивний алкоголізм – проблема, про яку все частіше говорять наркологи. Все більше представників молодого покоління потрапляють під згубну залежність.

                Кампанія по боротьбі з наркотиками привертає багато уваги, що працює в благо виробників пива. Росте число пивзаводів, розширюється реклама пивних напоїв, а разом з цим росте кількість споживачів пива. А для вживання пива і привід часто не потрібний. Пиво вживають, щоб розслабитися, скрасити вечір, навіть утамувати спрагу. Пристрасть до алкоголю при такому підході виробляється не відразу, але вже через 10-12 років наркологи можуть приймати нового пацієнта.

                Куріння теж не є меншою проблемою людства. За даними фармакологів, при викурюванні 1 пачки сигарет середньої фортеці із загальною масою тютюну 20г утворюється 0, 0012г синильної кислоти, приблизно стільки ж сірководню, 0,22г пірідонових підстав, 0,187г нікотину, 0,64 г аміаку, 0,92г оксиду вуглецю і не меншого 1г концентрату з рідких і твердих продуктів горіння і сухої перегонки тютюну, званих тютюновим дьогтем. Основна маса речовин при сухій перегонці тютюну поступає в легені.

                Окис вуглецю, що поступає з сигарет, підвищує вміст холестерину в крові і викликає розвиток атеросклерозу, а також інших поразок судин, зокрема, атрерій ніг, що нерідко приводить до облітеруючого ендертеріїту – поразці кровоносних судин нижніх кінцівок. Суть захворювання полягає в звуженні і зарощуванні просвіту артерії (облітерація), порушенні живлення тканин і їх омертвінні (гангрена). У початковій стадії хвороба виявляється такими невизначеними симптомами, як мерзлякуватість ніг, збліднення шкіри, відчуття оніміння в пальцях. Потім наступає так звана переміжна кульгавість, яка виникає із-за недостатнього кровопостачання ніг. При піднятті ноги із-за поганого кровопостачання шкіра на стопі різко блідне, а при опусканні стає синюшною – це говорить про недостатність венозного відтоку. Більшість хірургів стверджують, що крім оксиду вуглецю головною причиною цього захворювання є нікотин. Без припинення куріння лікування буде безрезультатним. Куріння викликає склероз судин і стає одним з найважливіших чинників, що підвищують ризик інфаркту міокарда, інсульту, захворювань артерій серцевого м’яза і мозку.

                Факт залишається фактом – алкоголем, нікотином і наркотиками зловживають мільйони жителів планети. Причин цьому багато. Істотну роль грає, очевидно, те, що багато хто  не відчуває себе більш в змозі відповідати вимогам сьогоднішнього дня, що ростуть. Відповідна пристрасть дає ілюзорну можливість піти від реальності і важких життєвих проблем, знайти спокій і віддалитися від вимог буденного життя, приглушити невпевненість і неспроможність або ж справитися з надмірними навантаженнями. Наслідки тривалого зловживання наркотичними речовинами руйнівні: вони викликають порушення серцевої діяльності і кровообігу, хвороби печінки і нирок, служать причиною раку і деградації особи, що часто пов’язане з соціальним падінням і великим числом самогубств.

                Тож бережіть своє життя, бо воно того варте!

 

 

Якщо у Вас виникли запитання, звертайтесь:

Романівський районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді

Смт. Романів, вул. 50 років Жовтня 2, каб 316

тел. 2-26-18

 

 

 

 

Переглядів: 658 | Додав: РЦСССДМ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Радимо відвідати

Цікаво знати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Пошук


Copyright MyCorp © 2024