Субота
20.04.2024
09:39
Ви увійшли як Гість
Група "Гості"
RSS
 
РОМАНІВСЬКИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ДЛЯ СІМ'Ї, ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ
Головна РеєстраціяВхід
»
РОМАНІВСЬКИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ
Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 46

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2011 » Квітень » 22 » Семінар-нарада: «Захист прав і законних інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»
13:31
Семінар-нарада: «Захист прав і законних інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»
     Усім відома народна мудрість: «Не та мати, що народила, а та що зростила», особливо актуально звучить у наш час. Адже за останні десять років в Україні вдвічі збільшилася кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Переважна кількість цих дітей передані в інтернатні заклади.
     Однак, дитині для повного та емоційно комфортного розвитку найкраще зростати в сім’ї, в атмосфері щастя, любові та взаємопорозуміння. Саме в умовах сім’ї вона має бути повністю підготовлена до самостійного життя у суспільстві. Роль сім’ї для дитини надзвичайно важлива. Вони повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це неможливо, альтернативою біологічній родини може слугувати інша сім’я. Так і в нашому районі знайшлися небайдужі люди, які взяли на виховання дітей, зазначеної категорії. В районні функціонує 11 прийомних сімей, 2 дитячих будинки сімейного типу, 44 сім'ї опікунів, піклувальників. Чим більше таких прикладів – тим краще розвиватиметься благородна справа порятунку маленьких громадян України від сирітської долі.
     Так, 13 квітня 2011 року під головуванням заступника голови райдержадміністрації А.А.Мілінчук відбулася нарада-семінар «Захист прав і законних інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування». Із прийомними батьками, батьками-вихователями, опікунами, піклувальниками зустрілися представники влади: заступник директора Житомирського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Л.В.Теребей, директор районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Г.М. Левкович, начальник відділу освіти райдержадміністрації А.Л.Криворучко, начальник відділу сім'ї, молоді та спорту райдержадміністрації Л.Й.Ковальчук, районний педіатр Воробйов А.А., начальник УПСЗН райдержадміністрації Л.І. Башинський, в.о начальника служби у справах дітей райдержадміністрації В.І.Данилевич, соціальні педагоги навчальних закладів району.
     Мілінчук А. А. зазначила, що дитині для повного та емоційно комфортного розвитку найкраще зростати в сім’ї, в атмосфері щастя, любові та взаєморозуміння. Саме в умовах сім'ї дитина має бути повністю підготовлена до самостійного життя в суспільстві. Навела статистичні дані щодо кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в районі. Ознайомила присутніх з напрямками роботи відповідних служб та відділів, які забезпечують права та законні інтереси дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
     Зі словами вдячності та підтримки звернулася до опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів заступник директора обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Лариса Василівна Теребей: «Ми зустрілися, щоб спільно з вами обговорити проблеми, які вас турбують, й допомогти у їх вирішенні. Дякуємо вам за ваш благородний вчинок, за те, що показуєте гарний приклад іншим людям».
     Поінформувала про особливості фізичного, емоційного та психічного розвитку дітей з інтернатних закладів, які відображаються на їх поведінці. Тому порадила батькам бути люблячими та терплячими у вихованні прийомних дітей. Якщо в сім'ї виникає проблема не змовчувати її, а спільно з спеціалістами вирішувати дану проблему. Звернула увагу на те, що діти даної категорії мають проблеми зі здоров’ям, навичками самообслуговування. Не залишила без уваги та охарактеризувала випадок, який стався в прийомній сім'ї Овруцького району.
     Зазначила, що позитивним результатом улаштування дитини в сімейне оточення, набуття нею сімейних стереотипів життя та побутових стосунків, а в кінцевому підсумку – можливість самостійного існування й забезпечення першочергових потреб. Завдання батьків є допомаги відчути взаємне тепло і любов, передати дітям досвід поколінь, життєві цінності та духовність, надати зразки для наслідування, поступово прищеплювати соціальні та побутові навички, необхідні у самостійному житті. Так, Лариса Василівна відзначила прийомну сім’ю Сосновських та дитячий будинок сімейного типу Іжаків, які активно включають дітей в самостійне життя, формують вміння відстояти себе, захистити свої права.
     Також, Лариса Василівна ознайомила про заклади, які взмозі допомогти дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, це: обласний центр соціально-психологічної допомоги, обласний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, соціально-реабілітаційний центр наркозалежної молоді «Твоя перемога».
     Розповіла про систему реалізації права на навчання. Поінформувала про мережу соціальних служб в Житомирській області та поза її межами. Надала рекомендації щодо створення групи взаємопідтримки прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу.
     Про матеріальне забезпечення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, їх соціальний супровід, медичне обстеження, навчання та оздоровлення дітей, почули прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники від представників влади.
      Запрошені мали нагоду задати питання та отримати вичерпні відповіді від кваліфікованих фахівців. Так, наприклад відповіді на дуже важливі питання, які стосуються здоров’я дітей, забезпечення лікування, профілактики захворювань, запобігання соціально-небезпечним хворобам дав Воробйов А.М. Про утримання, навчання та виховання дітей в сім’ях опікунів, піклувальників, прийомних сім’ях, дитячих будинків сімейного типу доповіла Данилевич В.І., про соціальну роботу з даними сім’ями поінформувала Г.М.Левкович, про оздоровлення та відпочинок, організацію дозвілля дітей - Л.Й.Ковальчук та А.Л.Криворучко. Звичайно, не всі проблеми можна вирішити відразу ж, але органи державної влади докладають до цього максимум зусиль, дослухаються до всіх побажань прийомних батьків та батьків-вихователів, опікунів, піклувальників.
      Що ж, лишається сподіватися, що повернеться сторицею добро всім тим, хто переймається проблемами дітей, які залишилися без батьківської опіки, докладає зусиль до створення умов, за яких кожна дитина мала можливість жити і виховуватися в сім’ї.
Переглядів: 662 | Додав: РЦСССДМ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Радимо відвідати

Цікаво знати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архів записів

Пошук


Copyright MyCorp © 2024