П`ятниця
26.04.2024
03:13
Ви увійшли як Гість
Група "Гості"
RSS
 
РОМАНІВСЬКИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ДЛЯ СІМ'Ї, ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ
Головна РеєстраціяВхід
»
РОМАНІВСЬКИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ
Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 46

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2018 » Травень » 14 » Нарешті суттєво полегшено процедуру визнання дитини постраждалою внаслідок військового конфлікту
07:48
Нарешті суттєво полегшено процедуру визнання дитини постраждалою внаслідок військового конфлікту

Нарешті суттєво полегшено процедуру визнання дитини постраждалою внаслідок військового конфлікту

 


http://vpl.com.ua/wp-content/uploads/2018/05/160120183.jpg http://vpl.com.ua/wp-content/uploads/2018/05/160120183.jpg

Зміни до Порядку надання статусу дитини яка постраждала внаслідок воєнних дій

25 квітня 2018 року набрала чинності постанова Уряду «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. № 866 і від 5 квітня 2017 р. № 268» від 11 квітня 2018 р. № 301.

Цим актом до існуючого Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (далі – Порядок) внесено зміни, які суттєво полегшують процедуру визнання дитини постраждалою внаслідок військового конфлікту, а в багатьох випадках, просто роблять отримання статусу можливим.

Нагадуємо, станом на квітень 2018 року із початку АТО тільки 9 дітей отримали відповідний статус.

Основні зміни:

  1. Скорочено перелік документів, які дитина (особа) або її законний представник мають надати для отримання статусу. Визначено обов’язковий пакет документів (копії):

– свідоцтва про народження дитини або іншого документа, що посвідчує особу дитини;

– документа, що посвідчує особу заявника;

– документа, що підтверджує повноваження законного представника дитини або родинні стосунки між дитиною та заявником;

– довідки про взяття дитини на облік ВПО або документа, що підтверджує проживання / перебування дитини в населеному пункті, на території якого здійснювалася АТО.

Залежно від шкоди, яку заподіяно дитині, визначено додаткові документи, які слід надати. Наприклад, для дитини–ВПО додатковим документом є висновок оцінки потреб сім’ї (особи) (більш детально нижче).

  1. Відв’язано отриману дитиною шкоду від факту вчинення кримінального правопорушення.

– для цілей Порядку змінено визначення фізичного, сексуального та психологічного насильства, зважаючи на факт отримання дітьми шкоди, а не факт вчинення злочинних дій невизначеними правопорушниками.

– тепер результат кримінального провадження ніяк не впливатиме на наданий дитині (або вже повнолітній особі) статус;

– для дітей, які зазнали фізичного та сексуального насильства подання висновку експерта за результатами судової експертизи тепер не є обов’язковим – тільки за наявності такого.

  1. Діти, які зазнали психологічного насильства, тепер матимуть реальну можливість отримати статус:

– Психологічними стражданнями (травми) вважаються страждання, отримані внаслідок:

а) проживання/перебування дитини в умовах воєнних дій, збройних конфліктів, тимчасової окупації,внутрішнього переміщення дитини;

б) загибелі (зникнення безвісти), потрапляння в полон, смерті внаслідок поранення, контузії або каліцтва, отриманих у населеному пункті, віднесеному до переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася АТО, і в яких органи державної влади виконують свої повноваження в повному обсязі, її батьків або одного з них — із числа цивільних осіб або осіб, визначених пунктом 2 Порядку надання статусу особи, на яку поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

– Такі страждання дитини не потребують доведення, а ні звернення до правоохоронних органів. Надати слід лише висновок оцінки потреб сім’ї (особи) у соціальних послугах, який попередньо отримати в центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (ЦССДМ).

!!! Такий висновок міститься в Акті оцінки потреб сім’ї (особи), який складається фахівцями ЦССДМ під час відвідування сім’ї (особи). До оцінювання потреб може бути залучений психолог/практичний психолог, психотерапевт, психіатр, що працює в іншому закладі, установі, організації.

  1. Досягнення особою повноліття не є підставою для скасування статусу. Повнолітні особи також можуть звертатися за статусом, якщо до досягнення повноліття вони постраждалі внаслідок конфлікту.

Дані зміни є компромісним рішенням Міністерства соціальної політики України, з одного боку, та народного депутата Ю. Павленка, й експертної групи, яка працювала над змінами (БФ «Право на захист» в тому числі) – з іншого.

Переглядів: 318 | Додав: РЦСССДМ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Радимо відвідати

Цікаво знати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Пошук


Copyright MyCorp © 2024