Середа
24.04.2024
05:56
Ви увійшли як Гість
Група "Гості"
RSS
 
РОМАНІВСЬКИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ДЛЯ СІМ'Ї, ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ
Головна РеєстраціяВхід
»
РОМАНІВСЬКИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ
Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 46

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2011 » Травень » 18 » Міжнародний День пам’яті померлих від СНІДу.
14:13
Міжнародний День пам’яті померлих від СНІДу.
    15 травня 2011 року мільйони людей в усьому світі відзначають Всесвітній День пам’яті людей, які померли від СНІДу. Уперше ця акція відбулась 1983 року в американському місті Сан-Франциско. Її організаторами були люди, яких особисто торкнулася епідемія. 
    У цей день згадують людей, які померли від СНІДу, висловлюють надію на те, що вірус все-таки буде подолано, а також виявляють солідарність з тими, хто сьогодні живе з ВІЛ. Одним із знаків такої солідарності є червона стрічка, яку у 1991 році придумав художник Франк Мур. З того часу стрічка є своєрідним символом боротьби зі СНІДом, символом солідарності з тими, кого епідемія ВІЛ/СНІДу торкнулася особисто.
За останніми даними UNAIDS, Україна посідає перше місце в Європі та Центральній Азії за темпами поширення ВІЛ-інфекції.
    В Україні за 24 роки існування епідемії ВІЛ/СНІДу померла 21 тисяча молодих людей, повідомили Корреспондент.net у Всеукраїнській мережі людей, що живуть з ВІЛ. На Росію та Україну припадає 90% всіх нових випадків інфікування. За оціночними даними зараз в Україні близько 360 тисяч наших співгромадян живуть з ВІЛ.
    Основною причиною такої великої кількості смертей є ігнорування державою проблеми ВІЛ/СНІДу та недостатнє фінансування закупівлі ліків для ВІЛ-позитивних людей. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я із 92 000 людей, які потребують лікування на сьогодні, лише 22 000 його отримують. Інші ж 70 000 українців, яким гостро необхідне лікування – не отримують його через відсутність фінансування держави.
    Сьогодні існує безліч міфів про високу вартість лікування ВІЛ/СНІДу та його раціональність. Мало хто знає, що мінімальний курс АРВ-терапії в Україні коштує $234 на рік, що дорівнює 1872 грн., або 5 грн. 13 коп. на день. Забезпечення всіх ВІЛ-позитивних людей АРВ-терапією – обов’язок держави, закріплений Законом України, - Голова Координаційної Ради ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ\СНІД» Володимир Жовтяк.
 
ІСТОРІЯ СНІДу В ДАТАХ
1978 - у хворих чоловіків-гомосексуалістів в США, Швеції та на Гаїті було зареєстровано схожі захворювання, які в подальшому назвуть СНІД.

1981 - в США виявлено велику кількість випадків саркоми Капоші  у молодих чоловіків-геїв. Цей рідкісний вид раку шкіри було названо "імунодефіцитом гомосексуалістів". В США від захворювання загинуло 128 молодих людей. Американський лікар Майкл Готтліб започатковує термін "СНІД" - синдром набутого імунодефіциту.

1983 - Люк Монтаньє з інституту Пастера у Франції відкрив та ідентифікував вірус імунодефіциту людини, як вірус, що призводить до СНІДу. У США за цей рік померло від СНІД півтори тисячі людей. Вперше в США в Сан-Франциско відзначався День пам'яті померлих від СНІДу (третя неділя травня).

1984 - Роберт Галло (США) незалежно від Люка Монтаньє ідентифікував вірус імунодефіциту людини.

1985 - в США розроблено перший тест на наявність антитіл до ВІЛ, що дало змогу перевіряти донорську кров на наявність ВІЛ. Також були встановлені шляхи інфікування вірусом СНІД: кров, статевий шлях та від матері до дитини. В США цього року зареєстровано 6972 випадки смерті від СНІДу.

1986 - у світі вперше велику увагу приділено просвітницькій діяльності з метою профілактики ВІЛ/СНІД, в Америці створено недержавну організацію ACT UP, яка займалась такою діяльністю. Вперше збудник СНІДу названо ВІЛ (HIV) - Вірус Імунодефіциту Людини.

1987 - Всесвітня Організація Охорони Здоров'я (ВООЗ) на сесії Генеральної Асамблеї ООН прийняла глобальну стратегію боротьби зі СНІДом. Офіційно зареєстрований перший препарат проти ВІЛ-інфекції - АЗТ (ретровір). В Україні зареєстровані перші 6 випадків ВІЛ-інфікування серед громадян країни та 75 випадків серед іноземців. В Україні створено мережу кабінетів довіри з обстеження на ВІЛ/СНІД і консультування. У США в Сан-Франциско пошито перший КВІЛТ (клаптикова ковдра) в пам'ять про померлого ВІЛ-інфікованого друга.

1988 - 1 грудня оголошено Всесвітнім Днем Боротьби зі СНІДом. Зареєстровано першу смерть від СНІДу в Україні.

1989 - в Росії ВІЛ-інфіковано 270 дітей внаслідок непрофесійних дій медперсоналу.

1990 - в Україні створено мережу СНІД-центрів.

1991 - в Україні прийнято перший Закон "Про запобігання захворюванню на СНІД та соціальний захист населення". Цього року Франк Мур створив символ всесвітнього антиСНІДівського руху у вигляді червоної стрічки.

1992 - в Україні прийнято першу програму профілактики ВІЛ-інфекції СНІД.

1993 - кілька керівників Центру крові у Франції потрапили за грати через те, що в Центрі було виявлено ВІЛ-інфіковані препарати крові. В Україні вперше впроваджено до й після тестове консультування - як обов'язкове під час обстеження на ВІЛ/СНІД.

1987 - 1994 - в Україні офіційно зареєстровано 183 випадки ВІЛ-інфекції.

1995 - в Україні поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу набуло епідемічного характеру, зареєстровано 1490 випадків інфікування за рік; прийнята друга програма з профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу.

1996 - створено програму ООН СНІД (UNAIDS).

1998 - прийнято Закон України "Про внесення змін до закону України "Про запобігання захворюванню на СНІД та соціальний захист населення".

1999 - в Україні прийнято третю програму з профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу.

2001 - в Україні прийнято четверту програму з профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу. Вперше проведено спеціальну сесію ООН з проблем СНІДу.

2002 - помер від СНІДу Франк Мур, який створив червону стрічку - символ боротьби зі СНІДом.

Зупиніть епідемію ВІЛ/СНІД !


Переглядів: 883 | Додав: РЦСССДМ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Радимо відвідати

Цікаво знати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Пошук


Copyright MyCorp © 2024