П`ятниця
19.04.2024
03:04
Ви увійшли як Гість
Група "Гості"
RSS
 
РОМАНІВСЬКИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ДЛЯ СІМ'Ї, ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ
Головна РеєстраціяВхід
»
РОМАНІВСЬКИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ
Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 46

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2013 » Березень » 28 » Гендерне насильство
13:09
Гендерне насильство

Багато хто запитує: «Генденрне насильство … А що це?.

Хотілося б розповісти про цю проблему. Відповідно до Закону України «Про попередження насильства у сім’ї» насильство – це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого, якщо ці дії порушують конституційні права  і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і завдають йому моральної шкоди, його фізичному чи психологічному здоров’ю. Так, насильство у сім’ї можна розглядати за кількома спрямуваннями: чоловік – жінка, батько/мати – діти, дорослі діти – батьки, діти - молодші діти.

Гендерне насильство – це насильство однієї статті над іншою. Причин такого насильства безліч. Одна з основних це шкідливі звички, такі як алкоголізм та наркоманія, а ще більшою є те, що примусово ці хвороби не лікують. Іншою не менш важливою проблемою можуть бути причини психологічного характеру, причому свій корінь вони беруть ще із дитинства. Так, якщо батьки принижують, ігнорують, б’ють своїх дітей, то коли дитина виростає, створює сім’ю – сама так поводиться із своїми дітьми, дружиною.

Одним із найбільш поширених різновидів гендерного насильства є насильство над жінками. Ця проблема з  кожним роком стає гострішою саме через її прихований характер. Часто жінки приховують знущання над ними. Коментуючи це суспільними, культурними в деяких випадках і релігійними традиціями, бажанням зберегти сім’ю, вірою у те що насильство більше не повториться.

Необхідно зазначити, що прояви насильства у сім’ї мають циклічний характер: насильство – примирення – зріст напруги – нове насильство. А замовчування фактів насильства значно перешкоджає його подоланню. Крім того, насильство на гендерній основі властиве для всіх і часто залежить від статків родини. Часто жінки є економічно залежними від партнера. Вони потребують  тривалої психологічної підтримки щоб знайти роботу, реалізуватися в житті.

Так, для виправлення ситуації необхідне створення консультативних пунктів, більшої правової обізнаності людей. Велику роль у цьому відіграло відповідно до Закону  України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України  на 2012 рік» введення 12 тисяч посад фахівців із соціальної роботи, в тому  числі 299 – у Житомирській області, для виявлення, оцінки потреб, надання соціальних послуг та здійснення соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Одним із завдань таких фахівців є саме надання психологічних послуг. Зокрема, консультацій з питань психічного здоров’я та поліпшення взаємин з оточуючим соціальним середовищем, застосування психодіагностики, спрямованої на вивчення соціально-психологічних характеристик особистості, з метою її психологічної корекції або психологічної реабілітації, надання методичних порад.

 

Фахівець із соціальної роботи

районного центру соціальних

служб для сім’ї, дітей та молоді                                                І.А. Воронова

Переглядів: 681 | Додав: РЦСССДМ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Радимо відвідати

Цікаво знати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Пошук


Copyright MyCorp © 2024