Субота
20.04.2024
05:05
Ви увійшли як Гість
Група "Гості"
RSS
 
РОМАНІВСЬКИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ ДЛЯ СІМ'Ї, ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ
Головна РеєстраціяВхід
»
РОМАНІВСЬКИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ
Меню сайту

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 46

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2011 » Травень » 31 » До Всесвітнього дня без тютюну – 31 травня.
12:00
До Всесвітнього дня без тютюну – 31 травня.
Всесвітній день боротьби з тютюнопалвннямВід диму почорніла
Наша Україна...
Треба разом всім до розуму стати,
Тютюнову трубку треба розірвати
На попелі тому виростуть квіти,
Тож кидайте палити, -
Дорослі і діти!
 
 
 
 
 
 
    31 травня відзначається Всесвітній день без тютюну. В Україні проблема тютюнопаління залишається вкрай напруженою. Тютюн є фактором ризику більше ніж 25 хвороб, які складають майже 75% структури смертності населення у державі. За останні 50 років тютюн позбавив життя близько 62 мільйонів людей на усій землі, це більше ніж кількість загиблих у Другій Світовій війні. Одним з основних факторів ризику виникнення і прогресування хвороб є тютюнопаління. Необхідно засвоїти, що на сьогодні у світі не існує безпечних цигарок і безпечного куріння. "Низькосмолисті” або, так звані, легкі цигарки не менш небезпечні, ніж звичайні.
     Слово «тютюн», ймовірно, походить від назви острова Тобако. Згідно зі свідченнями іспанських матросів, які прибули 15 жовтня 1492 року з експедицією Колумба до берегів теперішньої Центральної Америки, словом «tobaco» місцеві жителі називали велике скручене листя, призначене для ритуального куріння. Згодом іспанці та португальці завезли листя та насіння тютюну до Європи, і попри заборони інквізиції, європейці також почали культивувати тютюн. Першими «розповсюджувачами» тютюну, крім матросів, були торговці, ченці та політичні діячі. Посол Франції при португальському дворі Жан Ніко в 1560 році відправив трохи тютюну королеві Катерині Медичі, рекомендувавши його як засіб від мігрені. Незабаром після цього мода на нюхальний тютюн поширилася по всій Франції. На честь Ніко рослина згодом отримала латинську назву Nicotiana, а виділений із неї на початку XIX століття алкалоїд — відповідно, «нікотин».
     Наскільки куріння шкідливе для здоров’я знають навіть діти. Адже попередження про це можна прочитати і на рекламних щитах, і на пачках сигарет. При всьому цьому згідно зі статистикою Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, у світі щохвилини від куріння вмирають 6 осіб. А з 1000 молодих людей, які викурюють по 20 цигарок на день, 250 помирають від хвороб, пов’язаних із палінням. Саме з цієї причини тютюн отримав назву «наймасовішого вбивці кінця ХХ століття.»
     Чи задумувались ви колись, а що в цигарці є такого "смачного" чи шкідливого? Що відомо вам? Отож, у процесі викурювання сигарети відбувається згорання тютюну і паперу при високій температурі. Дим, що втягується курцем, містить величезну кількість шкідливих речовин: нікотин, окис вуглецю, сліди синильної кислоти та багато інших речовин. Тютюн це - однолітня рослина сімейства пасльонових. Для отримання курильного тютюну його листя піддають спеціальній обробці, що складається з таких процесів, як сортування, в'ялення, ферментація, сушіння та подрібнення. Відмінною властивістю тютюну є наявність у ньому особливої токсичної речовини – нікотину, крім того, нікотин є, сильною серцевою і судинною отрутою, саме він здатен викликати сильну залежність у курця. У випадку припинення надходження в організм нікотину в курця розвиваються явища абстиненції, тобто тяжкі фізичні і психічні розлади, що знімаються або полегшуються після прийому чергової дози нікотину.
    Вчені більшості країн світу починають бити на сполох, оскільки нікотинова залежність уже набула характеру епідемії: в наші дні від неї страждають понад один мільярд жителів планети. І за даними ВООЗ, 80% із них опинилися в залежності у віці від 13 до 20 років. Відомо, що курець зі стажем, як правило, самостійно відмовитися від звички не може.
    Сигаретний дим містить близько трьох тисяч відомих нам складових елементів. Ми не маємо уяви про дію на організм багатьох із цих речовин. Однак добре відомо, що 16 із них можуть викликати рак. Проте ця страшна хвороба не найчастіше захворювання, яке викликається курінням. Однак безсумнівним є те, що куріння підвищує ризик розвитку рака чи безпосередньо викликає рак порожнини рота, язика, горла, бронхіального дерева, легенів, стравоходу, шлунка, сечового міхура, шкіри.
    Варто нагадати, що розвиток легень припиняється лише після двадцяти років. Куріння до цього віку порушує формування легеневої тканини. Тому чим раніше почати курити, тим гірший прогноз. Паління є основними причинами передчасних смертельних випадків, що мають тенденцію до зростання. Тютюновий дим містить, як вже було сказано, більш ніж 3000 компонентів, багато з них є фармакологічно активними, токсичними, мутагенними і канцерогенними. Відомо, що лише в Україні щорічно реалізовується понад 80 мільярдів цигарок і нараховується понад 9 з половиною мільйонів активних курців, що становить третину всього працездатного населення нашої країни.
    Соціологічні опитування показали, що факторами, які сприяють розповсюдженню куріння, є: молодий вік, матеріальні труднощі і безробіття. Курить майже половина чоловіків працездатного віку в міській і у сільській місцевості. Серед жінок у максимально дітородному віці курить кожна третя. У прокуреному приміщенні ще протягом тривалого часу люди вдихають залишки побічного диму, абсорбованого поверхнями стін, підлоги, килимів тощо. Пасивне куріння викликає у дітей небезпеку розвитку астми, хрипів і зниження функції легенів, сприяє збільшенню ймовірності захворювання астмою і респіраторними хворобами дітей, матері яких під час вагітності піддавалися пасивному курінню. Також воно збільшує ризик серцевих захворювань на 25%, а рак легенів на 24%.
    Мабуть знати про шкідливість тютюнопаління недосить. Бо курять і люди дуже освічені – медичні працівники, вчителі, журналісти … то що вже казати про інших!
Бережіть своє здоров’я, бо воно того варте!
 
За детальнішою інформацією звертайтесь:
Романівський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді
смт.Романів. вул.50 років Жовтня, 2
(3 поверх, 316 кабінет)
тел. 2-26-18
Переглядів: 633 | Додав: РЦСССДМ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Радимо відвідати

Цікаво знати
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Пошук


Copyright MyCorp © 2024